Pand voor de verhuur kopen? Blijf wakker!

Kopers van onroerend goed worden nogal eens teleurgesteld. In het afgelopen half jaar kwam bijvoorbeeld de volgende situatie al drie keer voor in onze praktijk:

  1. Iemand gaat een pand kopen met de bedoeling om het te verhuren.
  2. Hij denkt goed na en checkt dat er geen huurders in het pand wonen.
  3. Daarom kan hij de verhuur helemaal zelf inrichten. Hij zoekt de juiste huurders, zorgt voor de juiste contracten, enzovoorts.
  4. Hij koopt het pand aan op 1 januari 2022.
  5. Later blijkt dat er tot 1 september 2021 huurders in zaten en dat die al jaren geen afrekening over de servicekosten hadden ontvangen.

Nieuwe eigenaar is de sjaak

De huurders spreken de nieuwe eigenaar aan en stappen naar de huurcommissie. Het beleid van de huurcommissie is dat een nieuwe eigenaar zo’n vordering van ex-huurders ‘erft’. Daar is in de rechtspraak het laatste woord nog niet over gezegd, maar voorlopig zit de nieuwe eigenaar er mooi mee. Hij moet zich verweren en dat kost tijd en geld. Tot overmaat van ramp heeft de vorige eigenaar geen dossiers meer van de servicekosten en kan die de schade sowieso niet betalen.

Hoe kun je dit als verhuurder voorkomen?

Leg bij de aankoop goed vast dat alles wat met de verhuur te maken heeft, is afgewikkeld. Dat er volgens de verkoper geen claims meer kunnen komen. Dat de vorige eigenaar alle dossiers met betrekking tot de verhuur compleet moet hebben en in kopie moet aanleveren.

Verhuurder, doe je huiswerk

Dit vergt wel wat meer huiswerk, maar als je kunt zien dat er netjes met de huurders is omgegaan en dat het papierwerk in orde is, kun je met een gerust hart een pand aankopen. En als er toch twijfels zijn, kun je voorstellen om een deel van de koopsom in depot te houden totdat er zekerheid is dat er geen claims van huurders meer kunnen komen.

Meer weten over huurkwesties? Bel ons op 050 537 5010 of stuur een e-mail.