Elke ondernemer maakt zich er zorgen over: niet-betalende debiteuren. Als advocaat krijgen we vaak incassodossiers met het verzoek om ‘even dat geld te incasseren’, en ontdekken vervolgens dat het dossier niet deugt.

De algemene voorwaarden zijn niet geldig omdat ze niet ter hand zijn gesteld, er is ooit een herinnering gestuurd maar verder niets, en soms is er niet eens een overeenkomst. En dat is jammer. Afgezien van het feit dat uitstaande debiteuren u sowieso al geld kosten, maakt een slecht incassobeleid het nog een graadje erger.

Goed debiteurenbeleid scheelt stress en kosten

Het inrichten van een goed debiteurenbeleid is zo gebeurd en scheelt behalve stress ook de nodige kosten. Is het eenmaal geregeld, dan heeft u er nooit meer omkijken naar en weet iedereen in uw organisatie precies hoe het werkt. U kunt uw bedrijfsprocessen zo inrichten dat alles klaar ligt en helder is.

Bovendien maakt u het uw advocaat en/of deurwaarder een stuk gemakkelijker als u uw zaakjes goed op orde heeft. En wat nog het mooiste is: veel wanbetalers gaan ineens op tijd betalen als ze weten dat u serieus werk maakt van uw debiteurenbeheer!

Als u werk wilt maken van uw incassobeleid, lees dan deze blog. Goed debiteurenbeheer verloopt volgens een aantal vaste stappen.

Hier zijn alvast een drie snelle tips voor een goed debiteurenbeleid:

  1. Zorg ervoor dat uw algemene voorwaarden geldig zijn
  2. Zorg voor een strak georganiseerd debiteurenproces
  3. Houd u aan dat proces!