Ik heb problemen met mijn verhuurder. Wat nu?

Geschillen met verhuurders komen in alle soorten en maten voor. Van een simpele lekkage tot ernstig achterstallig onderhoud. Ook kan er sprake zijn van overlast van buren die bij dezelfde verhuurder huren. Dat kan enorm frustrerend zijn. Hoe kunt u zo’n probleem zo snel mogelijk oplossen?

Als eerste kunt u proberen met elkaar te praten. Misschien dat u er op die manier uitkomt. Omdat u nu op deze pagina zit, bent u dat stadium waarschijnlijk al voorbij.

Schakel de Huurcommissie in

De Huurcommissie is een speciale instantie die u kan helpen bij sommige problemen met uw verhuurder. Als het gaat om een gebrek aan uw woning, stuurt deze commissie een inspecteur. Die neemt op wat voor gebrek dat is (categorie A, B of C). Afhankelijk van de categorie stelt de Huurcommissie de huurprijs vast op een lager bedrag. Meestal prikkelt dat de verhuurder wel om het gebrek te herstellen.

Het voordeel van de Huurcommissie is dat deze oplossing goedkoop en laagdrempelig is. U kunt alles zelf regelen, zonder hulp van een advocaat. Een nadeel is dat zo’n traject erg lang kan duren.

Bij overlast kunt u niet naar de Huurcommissie. Dan moet u altijd naar de gewone rechter.

Span een kort geding aan

Regent het binnen net zo hard als buiten? In sommige gevallen is de nood zo hoog, dat u simpelweg niet langer kunt of wilt wachten. Dan kan een kort geding sneller tot een goed resultaat leiden.

Dat geldt ook voor ernstige overlast van buren die huren bij dezelfde verhuurder als u. Ook hier kan een gang naar de rechter uitkomst bieden.

Hier kan een advocaat in huurrecht u bij helpen. Hulp nodig?

Archie Verhoog