Spaargeld in de Wsnp

“Wat gebeurt er met mijn spaargeld als ik in de Wsnp zit?” is een veel gehoorde vraag. Liese-Lotte van der Maas legt het uit.

Hoeveel spaargeld mag ik houden?

Eenmaal toegelaten tot de Wsnp moet u de stand van uw spaarrekening doorgeven aan de bewindvoerder. Dit doet u aan de hand van bankafschriften. Bij de rechtbank Noord-Nederland geldt dat schuldenaren € 350 spaargeld per persoon mogen houden. Alles boven dit bedrag moeten ze overmaken naar de boedelrekening die speciaal voor de Wsnp is geopend.

Twee voorbeelden:

  1. U bent alleenstaand en wordt op 01-06-2022 toegelaten tot de Wsnp. Op dat moment heeft u € 400 spaargeld. U mag € 350 houden en moet dus € 50 afdragen om uw schuldeisers af te betalen.
  2. U bent getrouwd en wordt samen met uw partner op 01-06-2022 toegelaten tot de Wsnp. Op dat moment heeft u € 800 spaargeld. U mag € 700 houden en moet dus € 100 afdragen om uw schuldeisers af te betalen.

Bij het bepalen hoeveel spaargeld u heeft, wordt rekening gehouden met de datum van toelating tot de Wsnp. Ligt die datum rond de 20e/24e van de maand, dan is het saldo hoger, doordat de toeslagen en andere inkomens dan net zijn overgemaakt. Uw bewindvoerder zorgt ervoor dat u altijd uw vaste lasten kunt voldoen.

Heeft u nog vragen over spaargeld of wilt u een Wsnp-aanvraag indienen? Wij staan voor u klaar.