Spaargeld in de Wsnp

“Wat gebeurt er met mijn spaargeld als ik in de Wsnp zit?” is een veel gehoorde vraag. Archie Verhoog legt het uit.

Hoeveel spaargeld mag ik houden?

Eenmaal toegelaten tot de Wsnp moet u de stand van uw spaarrekening doorgeven aan de bewindvoerder. Dit doet u aan de hand van bankafschriften. Bij de rechtbank Noord-Nederland geldt dat schuldenaren € 350 spaargeld per persoon mogen houden. Alles boven dit bedrag moeten ze overmaken naar de boedelrekening die speciaal voor de Wsnp is geopend.

Twee voorbeelden:

  1. U bent alleenstaand en wordt op 01-06-2022 toegelaten tot de Wsnp. Op dat moment heeft u € 400 spaargeld. U mag € 350 houden en moet dus € 50 afdragen om uw schuldeisers af te betalen.
  2. U bent getrouwd en wordt samen met uw partner op 01-06-2022 toegelaten tot de Wsnp. Op dat moment heeft u € 800 spaargeld. U mag € 700 houden en moet dus € 100 afdragen om uw schuldeisers af te betalen.

Bij het bepalen hoeveel spaargeld u heeft, wordt rekening gehouden met de datum van toelating tot de Wsnp. Ligt die datum rond de 20e/24e van de maand, dan is het saldo hoger, doordat de toeslagen en andere inkomens dan net zijn overgemaakt. Uw bewindvoerder zorgt ervoor dat u altijd uw vaste lasten kunt voldoen.

Heeft u nog vragen over spaargeld of wilt u een Wsnp-aanvraag indienen? Wij staan voor u klaar.