Roerende zaken: betekenis en voorbeelden

roerende-zaken-betekenis

Zijn het nu roerende of onroerende zaken? Veel mensen halen de termen door elkaar. Als u een pand overneemt, wilt u wel weten wat u nu precies wel en niet koopt. Van der Maas & Verhoog Advocaten legt het uit.

Wat zijn roerende zaken?

Je zou denken dat in de wet precies is geregeld wat roerende zaken zijn. Helaas, in de wet is alleen bepaald dat zaken roerend zijn, tenzij ze onroerend zijn. Een eenvoudige regel, die op zichzelf niet duidelijk maakt wat precies een roerende zaak is.

De wetgever heeft wel bepaald wat onroerende zaken zijn. Namelijk alle gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verbonden.

Denk bijvoorbeeld aan:

– huizen
– kantoorgebouwen
– schuren
– silo’s

Eigenlijk alles wat niet eenvoudig kan worden verplaatst zonder grote schade te veroorzaken. Maar pas op! Soms kan een zaak die in eerste instantie makkelijk te verplaatsen is, toch onroerend worden, omdat het de bedoeling is dat de zaak duurzaam op zijn plek blijft. Bijvoorbeeld als in een keet riolering en elektra zijn aangelegd.

Ook alle spullen in een onroerende zaak zijn onroerend als ze daarmee duurzaam verbonden zijn. Zoals een keuken of een toilet. 

Alle andere zaken zijn roerende zaken. Als definitie kunnen we zeggen dat het zaken zijn die eenvoudig kunnen worden verplaatst. In een gebouw is dat alles wat niet duurzaam aan het gebouw vastzit. Denk aan het meubilair, kunstwerken en de losstaande balie. 

Roerende zaak is soms toch onroerend

Soms wordt het echt ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld een lamp. Een lamp in een woning of bedrijfspand is over het algemeen roerend. Maar een speciale lamp in een kwekerij zou best wel eens onroerend kunnen zijn. Dat komt, kort gezegd, doordat de lamp verdedigbaar naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven. Dan is de lamp dus onroerend, al kun je hem nog zo makkelijk demonteren. 

Bij koop en verkoop is het daarom van belang om precies vast te leggen wat nu wel en niet tot de koop behoort. Op die manier voorkom je dat er misverstanden kunnen ontstaan. 

Bedrijfsovername en roerende zaken

Bent u van plan om delen van een bedrijf over te nemen? En doet u dat door het overnemen van roerende en/of onroerende zaken? Dat kan behalve veel kansen ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Als u bijvoorbeeld zoveel zaken overneemt dat u feitelijk de hele onderneming overneemt, krijgt u bij uw bedrijfsovername ook het hele personeelsbestand en hun werkgeschiedenis erbij. 

Wilt u een bedrijfsruimte inclusief roerende zaken gaan huren? Een goed huurcontract is onmisbaar! Onze huurrecht-advocaten stellen huurovereenkomsten inclusief algemene voorwaarden voor u op, of beoordelen ze.

Ondernemingsrechtadvocaat voor zekerheid

Onze mkb-advocaten staan u bij tijdens een bedrijfsovername. Van der Maas & Verhoog Advocaten biedt ondernemers juridische ondersteuning op diverse vlakken. We helpen bij geschillen, stellen contracten op, adviseren bij bedrijfsgroei en zorgen ervoor dat u met een gerust hart kunt ondernemen.

Mail Archie Verhoog

Huurrechtadvocaat Archie Verhoog