Wat is een onderaanneming?

onderaanneming-advocaat

Op bouwplaatsen is het druk. Niet alleen fysiek, maar ook juridisch zijn verschillende partijen met elkaar verbonden. Een voorbeeld van zo’n verbintenis is onderaanneming. Wat betekent dat precies? Wat is het verschil met nevenaanneming? En wie is er aansprakelijk voor ontstane schade op de bouwplaats? Van der Maas & Verhoog Advocaten legt uit.

Onderaanneming betekenis

Een aannemer schakelt voor sommige werkzaamheden andere partijen in. Er is sprake van onderaanneming wanneer de aannemer het uitvoeren van het werk geheel of gedeeltelijk uitbesteedt aan zo’n andere partij, die deze klus buiten dienstverband uitvoert en oplevert tegen een overeengekomen prijs. Die andere partij noemen we in dit geval de onderaannemer. 

Uw aannemingsovereenkomst laten controleren? Op onze bouwrecht-advocaten kunt u rekenen.

Verschil onderaanneming en nevenaanneming

Vaak zijn er op de bouw meerdere partijen werkzaam. Dit betekent niet altijd dat er sprake is van onderaanneming. Soms huurt de opdrachtgever zelf verschillende aannemers in. In zo’n geval spreken we van nevenaannemers. Zij werken allemaal voor de opdrachtgever, en niet voor een andere aannemer op de bouw. 

Het valt niet altijd mee om te bepalen of er sprake is van onderaanneming of nevenaanneming. Het hangt onder andere af van de vraag wie de bewuste aannemer heeft uitgekozen en wie die aannemer betaalt. Is dat de hoofdaannemer, dan is het belangrijk om te weten hoeveel vergoeding de hoofdaannemer daarvoor krijgt. Kortom, dit is altijd maatwerk. 

Geschil met onderaannemer

Stel: u brengt als opdrachtgever een nieuwbouwproject onder bij een aannemer. De aannemer besteedt op zijn beurt delen van het werk uit aan een onderaannemer. De onderaannemer maakt tijdens het werk fouten. Wat is dan uw positie?

Als het werk in onderaanneming is gegeven, kunt u zich richten tot de aannemer. Het is zijn verantwoordelijkheid dat het werk deugdelijk wordt opgeleverd, ook als een van zijn onderaannemers wanpresteert. 

Maar stel dat u voor de nieuwbouw van een woning een aannemingsovereenkomst sluit met een aannemer. De aannemer coördineert vervolgens alle werkzaamheden van de installateur, de keukenleverancier en de badkamerleverancier. In zulke situaties maakt de aannemer vaak afspraken met de leveranciers en financiert soms ook de kosten voor. In dat geval zou er feitelijk best eens sprake kunnen zijn van nevenaanneming. Dan kunt u de aannemer niet aanspreken voor een wanprestatie van bijvoorbeeld de keukenleverancier.

Een ander veel voorkomend probleem is dat de onderaannemer niet wordt betaald door de hoofdaannemer. Kan de onderaannemer u dan aanspreken voor het tekort? Bij zuivere onderaanneming is het antwoord op die vraag: nee. Maar heeft de overeenkomst meer kenmerken van nevenaanneming, dan kan dat betekenen dat u de factuur van de onderaannemer moet betalen. 

Hulp van een bouwrechtadvocaat

Om problemen te voorkomen, is het cruciaal dat u als opdrachtgever duidelijke afspraken maakt over ieders verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden. Heeft u hier hulp bij nodig? Wilt u uw aannemingsovereenkomst laten bekijken voordat u met iemand in zee gaat? Of wilt u weten wat uw positie is? Neem vrijblijvend contact op met Oscar Philips.