Meerwerk vraagt om duidelijkheid

Meerwerk is een bekend verschijnsel, vooral in de bouw. En dat is logisch. Gaat u als aannemer ergens de kozijnen schilderen en komt u een verrotte onderdorpel tegen, dan meldt u dat bij de opdrachtgever.

Als die beslist dat er een nieuw kozijn in moet, gaat u dat voor hem regelen. U weet vast wel dat u een prijsopgaaf voor het meerwerk moet sturen voordat u begint, maar wij weten dat dat lang niet altijd gebeurt. En als de opdrachtgever weigert te betalen “omdat hij daar niet over is geïnformeerd” staat u niet sterk!

Er kwam eens een aannemer bij ons die in opdracht een huis had gebouwd. Zijn klant was akkoord gegaan met de offerte voor een vaste prijs en de aannemer was aan de slag gegaan. Ergens halverwege het bouwproject liet de klant weten dat hij overal in huis gouden kranen wilde.

De aannemer zorgde er dus voor dat er gouden kranen werden geïnstalleerd. Op de wc, in de badkamer, in de keuken… Het huis werd opgeleverd, de klant was tevreden, de aannemer stuurde de rekening. De gouden kranen stonden erbij als meerwerk. Voelt u ‘m al aankomen? De gouden kranen kon hij uit eigen zak betalen, want er waren geen afspraken gemaakt over meerwerk en de klant hield vol dat hij akkoord gegaan was met het offertebedrag, en geen cent meer.

Vermijdt u als ondernemer liever dit soort situaties? Dan zijn hier een paar tips van bouwrecht-advocaat Oscar Philips.

Tip 1: Uurtje factuurtje of vaste prijs?

Als u op uurbasis werkt, bestaat het gevaar dat u meerwerk niet meldt en vastlegt, vooral als er geen maximaal aantal uren is afgesproken. U denkt: ‘er komen gewoon een paar uren bij’, maar een belangrijk kenmerk van meerwerk is juist dat het pas tijdens het project naar voren komt. De afspraken die zijn gemaakt, hebben dus geen betrekking op het meerwerk en u moet het apart melden.

Is er een vaste prijs afgesproken, dan wordt die prijs gezien als een richtprijs. U mag er maximaal 10% van afwijken, tenzij u schriftelijk heeft vastgelegd dat er sprake is van meerwerk en hoe veel dat kost.

Tip 2: Meerwerk melden voor u begint

Veel ondernemers bekijken pas hoe veel uren ze werkelijk aan een klus hebben besteed als het project is afgerond, en ontdekken dan dat het meer is geweest dan afgesproken.

Als het aantal gewerkte uren vervolgens in rekening wordt gebracht, hebben ze een boze klant aan de lijn. Want zo was het niet afgesproken. Het lijkt een open deur, maar: meld het meerwerk voordat u begint, doe er een prijsopgaaf bij en wacht met de uitvoering tot u schriftelijk akkoord hebt van uw opdrachtgever.

Meerwerk is ook tijd

Bij meerwerk denkt iedereen altijd meteen aan geld, maar meerwerk heeft ook met tijd te maken. Stel, opdrachtgever en aannemer komen overeen dat de aannemer een verbouwing gaat uitvoeren in een maand tijd. Halverwege die maand geeft de opdrachtgever de aannemer opdracht meerwerk uit te voeren. De aannemer aanvaardt de opdracht en bevestigt alleen welke aanvullende kosten in rekening zullen worden gebracht. Als gevolg van het meerwerk doet de aannemer er uiteindelijk twee maanden over. De opdrachtgever is van mening dat de afgesproken oplevertermijn is overschreden en eist een schadevergoeding. De opdrachtgever heeft gelijk, want er was afgesproken dat het in een maand klaar zou zijn! De aannemer had niet alleen de prijs van het meerwerk moeten bevestigen, maar ook hoe veel extra tijd de werkzaamheden zouden kosten.

Meer weten? Maak een afspraak