Koopwoning en schuldsanering, hoe werkt dat?

Veel mensen denken dat ze niet in aanmerking komen voor de Wsnp als ze een koopwoning hebben. Niets is minder waar. Een koopwoning hoeft uw toelating tot de Wsnp niet in de weg te staan. Wel zijn er een paar dingen waarmee u rekening mee moet houden.

Bij de start van een Wsnp-traject levert u een (recente) taxatie van de woning aan. Ook moet u alle informatie doorgeven over de hypotheek op de woning. We bekijken dan of de woning overwaarde heeft of juist onder water staat.

De woning heeft overwaarde

Bij overwaarde moet het bedrag van de overwaarde naar de boedel, om uw schuldeisers af te betalen.

U krijgt als schuldenaar eerst de mogelijkheid om de overwaarde zelf te betalen. Lukt dat, dan kunt u uw koopwoning houden. Belangrijk om te weten: de bank of hypotheekverstrekker moet hiermee akkoord gaan. De bank mag namelijk ook zelf overgaan tot verkoop van uw woning als u tot de Wsnp wordt toegelaten.

Lukt het niet om zelf de overwaarde te betalen, dan komt de verkoop van uw woning in beeld. Dit kan de bank doen of de Wsnp-bewindvoerder.

De woning staat onder water

Misschien is uw koopwoning minder waard dan de hypotheek die erop rust. Bijvoorbeeld als u een hypotheekschuld van € 150.000 heeft en de waarde van de woning € 100.000 is. In dat geval staat de woning onder water en zijn er twee opties.

  1. U houdt de woning. Hiervoor moet de rechter-commissaris toestemming geven én de bank moet ermee akkoord gaan.
    Houdt u uw koopwoning, dan blijft deze buiten de werking van de Wsnp. Dit betekent dat de schuld niet onder de werking van de schone lei valt. U moet hem volledig aflossen, ook nadat het Wsnp-traject is afgelopen.
  2. In overleg met de bewindvoerder wordt besloten om de woning alsnog te verkopen. De restschuld van de hypotheek valt onder de werking van de Wsnp. U hoeft hem dus niet helemaal af te lossen.

Kortom, er zijn meerdere mogelijkheden als u een koopwoning heeft bij aanvang van de Wsnp. Wilt u een Wsnp-verzoek indienen, maar wordt u weggestuurd vanwege uw eigen woning? Wij helpen u graag verder!