Ik heb een probleem met een curator

Heeft u een geschil met een curator? Incasseert een curator een nota bij u, die volgens u onterecht is? Of beweert een curator dat u als bestuurder van een failliet bedrijf iets verkeerd heeft gedaan? Met curatoren valt over het algemeen vaak goed te praten – maar dan moet u wel hun taal spreken. Het kan ook zijn dat u nog goederen heeft staan bij een failliet bedrijf. Ook dan wilt u er snel bij zijn.

U gaat zelf failliet en doet misschien iets niet goed

Als u failliet gaat, mag u niet vlak voor het faillissement alvast zaken aan crediteuren vergeven. Dat betekent namelijk dat andere schuldeisers kunnen worden benadeeld. Wat we vaak zien, is dat enkele crediteuren nog iets krijgen en de rest niet. Daar kan een goede reden voor zijn. In het heetst van de strijd worden beslissingen genomen die later onder een vergrootglas komen te liggen.

Is dit aan de orde? Dit kan worden gezien als selectieve betaling of opgevat als benadeling van de overige schuldeisers. In dat geval kan een curator kan besluiten om zo’n handeling terug te draaien. Zonder voldoende kennis van zaken kan dit verkeerd aflopen, zelfs als u in uw eigen ogen niets verkeerd hebt gedaan.

U bent debiteur en moet nog betalen

Is er een geschil over een nota? Vindt u dat die niet juist is? Als debiteur heeft u normaal gesproken te maken met het bedrijf waaraan u nog geld moet betalen. Als het bedrijf failliet is, krijgt u met de curator te maken. Aan de ene kant heeft een curator geen andere mogelijkheden dan het bedrijf zelf zou hebben, als het niet failliet was gegaan. Aan de andere kant zal een curator de incasso wel professioneel aanpakken. Soms liggen daar ook kansen, omdat een curator baat heeft bij snelheid.

Een failliet bedrijf heeft nog spullen van u

Goederen die van u zijn, staan bij een bedrijf dat failliet gaat. Of u hebt een eigendomsvoorbehoud op die goederen die u terug wilt hebben. Dat kan een complexe discussie opleveren. Is het eigendomsvoorbehoud geldig overeengekomen? Is er sprake van vermengingsproblematiek? Zijn uw goederen na het uitspreken van het faillissement – gedeeltelijk – verbruikt of gebruikt? Dan wilt u hulp van iemand die exact weet hoe dat werkt.

Goede ondersteuning maakt het verschil

Een geschil met een curator kan ingewikkeld zijn. Vooral omdat curatoren juridisch goed onderlegd zijn. Daarom is het belangrijk om deskundige hulp in te schakelen.

Heeft u advies nodig over uw geschil met een curator? Bel of mail ons. Er zijn maar liefst 4 advocaten die u kunnen bijstaan op het gebied van faillissementsrecht.